23 Dub

Jak zvládat distanční výuku na ÚPV

Od 10. března řeší zaměstnanci i studenti Masarykovy univerzity situaci, která donedávna působila jako námět sci-fi filmu. Přestože je průběh pandemie nového koronaviru ve srovnání s hollywoodskými trháky o poznání lehčí, neexistuje člověk, kterého by nezasáhla, neomezila a neohrozila.

Jak ale uvedl náš vyučující, pan docent Zounek (absolventi kurzu Digitální technologie ve vzdělávání už vědí), vše zlé může být pro něco dobré, jelikož aktuální situace napomáhá rozvinutí e-learningu ve všech jeho podobách. Zmíněný vyučující sdělil v průběhu nouzového stavu svým studentům prostřednictvím ELFové podpory: ,,Najednou se objevila celá řada webů s přehledy online nástrojů pro výuku, pro další vzdělávání učitelů apod. Jsou tam i rady, doporučení. Najednou si, zdá se, začínáme uvědomovat důležitost ICT ve vzdělávání.‘‘

Kromě prezentací a úkolů v interaktivní podpoře ELF máme i jiné možnosti distančního studia. Jako projev solidarity otevřely některé edukační platformy své kurzy a databáze zdarma pro studenty vysokých škol, včetně těch z „Masaryčky‘‘. Jedním z takových je web coursera.org, který zpřístupnil více než 3 600 kurzů univerzit po celém světě, a to včetně jinak placených částí, jako je hodnocení znalostí a doklad o jeho absolvování. Odkazy na další užitečné e-learningové platformy a zdroje jsou přehledně sepsané na oficiální IT stránce univerzity.

S možnostmi, které nám počítače nabízí, už nám nezbývá mnoho výmluv, proč lenošit. Pár antiprokrastinačních tipů, jak se přimět k učení v distanční výuce, jsem získala od našich studentů. Výměna informací proběhla „quarantine-friendly“ přes Messenger.

  1. To do list

Asi nejoblíbenější metoda je vytvořit si harmonogram na celý den. Neodškrtnuté povinnosti civící z papíru můžou být velmi motivační.

  1. Pohov od sociálních sítí

Bylo by naivní tvrdit, že sociální sítě nejsou žrouti času. Všichni někdy scrollujeme Facebook nebo Instagram nad otevřenou učebnicí. Tamagotchi nové doby je aplikace Forest: Stay focused. Rozdílem je, že v ní pěstujete strom svou neaktivitou. Kdykoliv mobil použijete, strom umře.

  1. Vstávat stejně jako do školy

Dobrý tip, jak udržet řád. Ale co když přednášky začínají až odpoledne?

A můj osobní tip na závěr – jezte čokoládu. Profesor Lupin moc dobře věděl, co říká.

 

Zdroj obrázku: Facebook

Odesílám
User Review
5 (7 hlasů)
Přejít k navigační liště